Unde-i minte multa…

by florentin
4.6K views
08380

Oricine se crede lider politic intelectual, ar trebui sa aiba grupul lui personal de prosti care sa-l asculte, sa-l divinizeze, sa i se supuna. Fara intrebari inutile, fara comentarii, indoieli sau idei proprii. Doar asa s-ar simti plenar, potent, lider cu adevarat maret… daca se vrea lider. Nu am in vedere acel gen de intelectuali dedicati studiului, muncii creatoare, cei care-si rup de la gura ca sa mai cumpere o carte. Ma gandesc la tipul care vrea sa mute muntii doar pentru ca poate, la cel care poate sa influenteze mase de oameni doar pentru ca asa vrea el. Charismatic sau demonic, emblematic sau providential, e definitoriu pentru el sa nu accepte o a doua opinie. Nu poate coabita cu altul de valoare sau performanta egala. Intr-o turma ar fi masculul alfa, fecundul, unicul, cel care-si controleaza teritoriul, gata sa striveasca orice potential adversar sau pretendent. Am obosit sa ascult lamentarea la moda: voturile au fost cumparate, lumea e proasta, influentabila, s-a vandut, etc. Cine nu-si vede greselile sau nu le recunoaste, e condamnat sa le repete. La fel si esecul. Am tot spus-o acolo unde am crezut, ca naivul, ca intr-adevar conteaza. Alegatorii reactioneaza in conformitate cu “teoria votului util”. Nu e inventia mea, e o actiune desfasurata de castigatori dupa manual. Nici macar nu s-au obosit sa inventeze ceva pentru ca le-a venit totul manusa. Controlau principalele mijloace media si singurul lucru necesar era sa nu se discute absolut nimic despre “nou intrati”. Cel despre care nu se vorbeste, care nu e cotat in sondaje, nu exista. Si nu a existat pana in ultima zi a campaniei. Reactia votantilor a fost tot ca dupa manual. Cu sufletul au fost alaturi de cei cu idealuri marete, le-au promis votul, chiar au avut intentia sa-l dea dar nevazandu-i cotati cu vreo sansa, de teama de a nu-si risipi inutil votul, au preferat sa dea unul negativ. Si pentru a scapa de cei pe care nu-i mai doreau, l-au dat celui cotat public cu sansa cea mai buna de a produce inlocuirea. A fost o reactie pur emotionala, speculativa, fara anticiparea efectelor si a consecintelor. Se vor resimti foarte curand, in mod evident si daca aceste randuri ar ajunge la urechile tuturor, daca aceste vorbe ar fi tinute minte, poate ca in decembrie nu va mai functiona teoria votului util. Poate ca in decembrie oamenii vor da un vot pentru 4 ani, nu tot unul negativ. Pana atunci iau o pauza din politica de scena si raman sa trag cu ochiul din culise. E framantare mare, am material de lucru din belsug. Un singur lucru ma pune pe ganduri, oare mai sunt destul de multi prosti in tara asta pentru a-i satisface pe toti cei care se cred destepti?

P.S. Celor carora articolul li s-a parut prea subtil si fara sens, trebuie sa le marturisesc ca de fapt reprezinta o refulare a subsemnatului la adresa unui personaj politic odios cu care am avut de-a face, ce considera munca de partid benevola a membrilor o obligatie ce ar fi trebuit indeplinita la ordin, fara intrebari si comentarii, in regim de supunere absoluta. Acum, personajul odios a ramas, organizatia insa… nu!

Ar putea să-ți mai placă

Lasa un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More