ambrozia

Te poate imbolnavi ambrozia de Covid 19?

by florentin
9.3K views

N-am scris nimic despre pandemie. Eu mai lipseam. In plus, le am pe ale mele, cu tantarii. Anul asta parca mai rau ca niciodata. Prin iunie au aparut niste lighioane d’astea mai mici decat de obicei, greu de detectat, dar care mi-au lasat cicatrici la fel de urate si vizibile chiar si dupa doua luni. Sunt apetisant, v-am mai zis. B3, daca va roade curiozitatea.

Sa trec insa la subiectul momentului. Nu vreau sa sperii pe nimeni dar o sa va prezint o situatie cat se poate de plauzibila. De ce e subiectul momentului? Pentru ca ambrozia infloreste in aceasta perioada, intre jumatatea lui august si cea a lui septembrie, si pentru ca este planta care creeaza printre cele mai rele alergii. Creste spontan prin gradini, parcuri, terenuri neingrijite, zone neamenajate si face obiectul unei legi care prevede amenzi aplicabile celor care au in raspundere terenurile respective, daca permit dezvoltarea acestei plante, in special in zonele populate.

Bine, ne stim unii dintre noi alergici dar care este legatura cu pandemia de Covid 19?

Hai s-o luam cu simptomele. Stranutul, tusea, ochii inrositi sunt unele dintre simptomele comune ambelor afectiuni. Daca ne speriem si apelam de exemplu la DSP, ne trezim cu o izolare impusa telefonic, chiar inainte de a fi consultati. Dar daca suntem luati pe sus si internati intr-o sectie Covid, unde ne petrecem cateva zile in asteptarea rezultatului testului, in compania unor bolnavi reali? Si ca sa duc pesimismul mai departe, daca “beneficiem” si de un fals pozitiv?! Va las pe voi sa duceti rationamentul pana la capat.

Desigur, nu am sa acuz apriori medicii de lipsa de profesionalism. Sunt sigur ca majoritatea, daca acorda doua minute unui consult sumar, vor face diferenta intre alergie si virus. Problema e cu acel “daca”, pentru ca am vazut in practica, faptul ca mai intai esti catalogat si abia apoi, mult mai tarziu, analizat.

Situatia nu-i chiar atat de tragica insa, daca tinem cont de cateva aspecte, adica o atentie sporita la diferentele simptomatice. Alergia se lasa cu mancarimi si iritatii ale pielii, care nu se regasesc in cazul Covid 19. Ochii se inrosesc dar prezinta si mancarimi. De asemenea, lipsesc simptomele de febra si dureri musculare, prezente in cazul virusului. Cei care se stiu alergici la ambrozie vor face diferenta mai usor, pentru ca, probabil, s-au mai confruntat deja cu aceste simptome.

Recomandarea finala – fiti precauti, purtati masca, ajuta si impotriva factorilor alergeni de natura respiratorie.

Ar putea să-ți mai placă

Lasa un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More