Prostia la romani - asa-zisa digitalizare a Casei de Pensii

Prostia indisolubila la romani sau asa-zisa digitalizare a Casei de Pensii

by florentin
21.2K views

Daca esti cat de cat viu, atent la ce se intampla in jurul tau, nu ai cum sa nu observi cum iti da tarcoale prostia, apasandu-ti existenta, incovoindu-te zilnic, pana te resemnezi si accepti ca esti… român.

Sa n-o lungesc insa. Dau drumul zilele trecute la televizor si vad ca s-ar fi modernizat Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP), s-a digitalizat. Ei de-te-ma dracu zic, ce tare! Adica tocmai ma gandeam sa ma duc sa ma interesez de vechime, stagii de cotizare… chestii d’astea de viitor pensionar, chiar daca mai am ceva ani pana atunci. Ma ingrozea gandul sa stau la cozi, cu cereri, aprobari, asteptari si invarteli de la un ghiseu la altul, cot la cot cu batraneii care-si fac veacul pe acolo. Norocul meu, imi zic.

Deschid deci site-ul sa-mi fac cont si… hopa! Stai ca nu-i asa. Procedura e listata clar: completezi un formular, astepti sa-l reprimesti pe e-mail, il scoti la imprimanta, il semnezi frumos si… te duci la coada de la Casa de Pensii ca sa-l depui la ghiseu. Dupa ce te sufoci in soare sau ploaie o ora sau mai bine, cum ti-o fi norocul, portarul, sef suprem in orice institutie serioasa, mai da drumul inauntru la o transa de patru persoane si zici ca gata, ti-a venit randul. Aiurea, mai e o coada si inauntru. Cand in sfarsit iti vine randul, totul dureaza 30 de secunde si te miri de ce se asteapta totusi atat de mult. Eu nu am gasit explicatia, cred ca tine de o complicata ecuatie spatiu-timp din teoria universurilor paralele. La plecare, duduia de la ghiseu iti promite ca pana a doua zi primesti parola si iti poti accesa contul. O crezi sau speri sa fie asa, desi esti constient ca te amagesti singur. Bine-nteles ca dureaza trei-patru zile pana-ti vine.

Asta inteleg ei prin digitalizare? Adica sa dai cu subsemnatul pe o hartie, pe care sa o depui, dupa cel mai clasic si arhaic scenariu, la un ghiseu si sa astepti o aprobare?! Prostia asta aparenta se numeste ticalosie. Daca e sa-ti faci cont la Administratia Financiara, sa-ti ia banii, se rezolva imediat fara sa te misti de pe scaun. Daca trebuie sa-ti dea o informatie, sa-ti rezolve o problema, trebuie sa treci prin furcile iadului, poate renunti. Probabil ca sa nu ramana pe drumuri droaia de functionarime angajata la stat pe salarii si beneficii de invidiat. Cum si-ar mai justifica existenta pe state daca nu le-ar mai calca nimeni pragul si totul s-ar rezolva online?

Online am zis? Credeati ca daca aveti cont ati rezolvat ceva? Ha! Si eu mi-am luat teapa asta. Am deschis frumos site-ul, am intrat in cont, am identificat intr-un tarziu cum sa cer informatii despre stagiul de cotizare si, in special, cum sa le accesez dupa ce am primit un link pe e-mail, si… desigur, le-am gasit listate doar din aprilie 2001 pana in prezent. Nu lipseau decat vreo 20 de ani de munca anteriori. Calculeaza daca ai ce. Ok, cu asta nu merge, mi-am zis, hai sa vad extrasele din cartea de munca. Si repet procedura, solicitand respectivele informatii. Imi vin pe e-mail, descarc fisierul, il deschid si… stupoare, pagina goala! Adica, in traducere pe intelesul prostului de rand, nu existam in baza de date. De ce? Pentru simplul motiv ca nu a avut cine si cand sa introduca toate cartile de munca intr-un sistem digital national. Imaginati-va un copil de 10 ani care vrea motocicleta dar nu are bani decat de-o casca si nici varsta necesara pentru condus. Cam asa sta situatia.

Intuiti finalul? Cand va trebui sa iesim la pensie, sa ne facem actele si toate calculele alea complicate, cu fractiuni de timp lucrate pe la diverse firme, cu puncte de pensie, indici si rate de inflatie, ne luam dosarelul, scaunelul, apa si eventual pachetelul cu mancare, si ne asezam frumos in randul batraneilor care-si fac veacul pe acolo. Pana atunci va invit sa digitalizam, adica sa le aratam degetul mijlociu celor care ne decid existenta, pentru ca de ticalosia si de prostia lor nu scapam prea curand, sunt indisolubile. Sa ne vedem sanatosi la coada! 

P.S. Glumeam cu cei din jur, asteptand la rand, pe seama digitalizarii si o doamna a apreciat ca stau bine cu nervii daca mai am chef de bascalie. I-am spus ca in fata rautatii, ticalosiei si prostiei conducatorilor vremelnici, poporul asta a rezistat pentru ca a avut puterea sa rada.

 

Ar putea să-ți mai placă

Lasa un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More