schimbarea becurilor cu filament

Isteria becurilor cu filament a cuprins România

by florentin
5.4K views
De câteva zile, nu mai pot să deschid televizorul sau radioul fără să aud aceeași placă – schimbarea becurilor cu filament cu becuri pe leduri aduce marea economie la energia electrică.

Mă uit prin casă, convins că nu mai am niciun bec cu filament și… surpriză! Uite infractorii unde se ascundeau! Unul mic, cât să nu-l vad, în fundul cuptorului. Uitasem de el pentru că nu-l folosesc. Dar e un real pericol pentru națiune, nu-i așa? Problema e că nu știu cu ce să-l înlocuiesc, pentru că numai becurile cu filament rezistă la temperatura din cuptor, asta dacă nu se va cere să folosim și cuptorul la 19ºC, cât se recomandă să avem în casă.

Mai răscolesc prin unghere și… hop alt infractor, o lampă din aia ornamentală din sare în care s-a ascuns filamentosul. Zic ornamentală pentru că de mulți ani stă doar pe post de bibelou, fără să fie pusă în funcțiune. Mă gândesc și la ăsta, cu ce să înlocuiesc inculpatul, pentru că are o funcție bine stabilită – el se încălzește acolo, în mica găoace săpată în sare și, teoretic, ar trebui ca bucata aia de veioză să emane ceva atmosferă de salină, benefică pentru sistemul respirator. Un led nu ar mai avea niciun efect, deoarece este o lumină rece, adică fără degajare de căldură.

Agasat de atâtea căutări, ma hotărăsc să-mi încălzesc ceva de mâncare. Deschid frigiderul si… alt criminal își proiectează lumina în ochii mei. De ăsta a avut grijă Bosch să nu poată fi scos decăt de un specialist, e bine încastrat în corpul ventilatorului, așa că-mi iau gândul. Cu farfuria în mană, deschid cuptorul cu microunde și primesc lovitura de grație. Bec cu filament și aici! Dar, vai păcatele mele, nici la ăsta nu am acces.

Stau căzut pe gânduri și fac un calcul al consumului însumat al tuturor filamentoaselor din casă. Nu am cum să le schimb și va trebui să plătesc enorma suma de 3,17 lei/lună, presupunând că le-aș folosi în mod constant pe toate patru.

Pe tavane nu mai sunt demult becuri cu filament. De ce? Aaa, nu pentru că nu dădeau lumină mai multă decât astea pe leduri și nici la economie nu m-am gândit până acum, ci pentru simplu fapt că nu se mai găsesc de vreo 3-4 ani.
Au ledurile, desigur, multe alte avantaje – fiabilitate, consum redus, lumina difuză, temperatură de culoare după preferințe, etc. doar la lumeni sunt un pic limitate deocamdată.

Ce mă miră, însă, la toată isteria asta publică, este că parcă nu realizează nimeni că nu se mai găsesc demult becuri cu filament și că, probabil, nici prin case nu mai există, decât la cei care și-au făcut rezerve pentru mai mulți ani sau acolo unde nu prea au fost folosite, pentru că filamentele se ard la numarul de aprinderi și mai puțin la durata de funcționare. Nici măcar tuburi de neon nu am mai văzut în ultima vreme. Dar e ca zicala aia: „Un nebun aruncă o piatră în apă și zece înțelepți se chinuie să o scoată”. Nebunul care a aruncat-o știm din ce minister provine, problema e că nu văd niciun înțelept care se chinuie să o scoată, doar o pleiadă de alți nebuni care aruncă și ei cu pietre-n baltă.

Ar putea să-ți mai placă

Lasa un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More