De vreme… prea tarziu

by florentin
118.5K views
“Vremea se mentine frumoasa si insorita pentru aceasta perioada a anului, cu valori termice mai mari cu 6-7 grade fata de media multianuala a lunii…”heat_1
Cam asa suna buletinele meteo ale ultimelor saptamani. Ma gandesc totusi cat de eronata e formularea in contextul transformarilor climatologice si a modului cum ne afecteaza pe termen mediu si lung. Nu am mai vazut o ploaie sanatoasa de vreo doua luni si nu stiu cum se va repercuta asta exact in agricultura dar vad efectele cumulate de la o zi la alta in resursa hidroenergetica. De fapt primul lucru care m-a izbit, a fost disparitia locurilor mele traditionale de pescuit, ramase acum undeva sus pe un mal uscat si abrupt, care seamana tot mai mult cu imaginile simbol ale desertificarii, surprinse prin Africa ori Asia.
Drought11Mi-am adus aminte ca acum vreo 7-8 ani am urmarit un documentar despre relatia intre activitatea umana si efectul de sera. Se facea predictia degradarii catastrofale a climei in urmatorii 10 ani, in progresie geometrica.
Au trecut cam 6 ani din cei 10 estimati si parea ca dracu’ nu e chiar atat de negru. Da, primaverile nu mai erau atat de ploioase, iernile nu mai erau atat de geroase, verile erau ceva mai furtunoase dar nu simteam o modificare la nivel dramatic. Ce nu am luat in calcul, a fost factorul geometric al progresiei. Iata acum curba degradarii cotind-o din ce in ce mai brusc. Desi nu am convingerea ca se datoreaza efectului de sera atat de mult, cat amplificarii acestuia cauzate de cresterea activitatii solare, urmarile se simt.
E seceta si anormal de cald prin zonele noastre, in alte parti ale lumii e deja anormal de iarna sau anormal de furtuna, de uragan, de tornada, de cutremur, de eruptie vulcanica… Toata scara de valori standard e rasturnata. Asta ar putea duce la schimbarea, paradoxala uneori, a sensului atributelor.
Asadar sa reiau formularea initiala:  “Vremea se mentine urata si insorita pentru aceasta perioada a anului, cu valori termice mai mari cu 6-7 grade fata de media multianuala a lunii…”
Desi nu vad ce s-ar mai putea face acum, sa dea Domnul sa nu tanjim dupa expresia “Vreme frumoasa, cu ploaie in toata tara”!

Ar putea să-ți mai placă

Lasa un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More