Bai ce ma oftica astia cu Drumul Taberelor

by florentin
86.4K views

Prima data, am zis ca am auzit gresit dar m-am lamurit repede ca asa au zis la teleshopping, “drumul taberelor”, cu referire la magazinul Top-Shop din Auchanul amplasat in cartierul bucurestean Drumul Taberei. Am incercat sa le acord circumstante si m-am gandit ca, hai, au gresit o reclama si fiind data in difuzare la multe televiziuni, e greu sa o retraga si sa o modifice, doar pentru atat. Dar e(o)roarea s-a repetat si la alte reclame.

Mi-am simtit lezata identitatea de apartinator al comunitatii sus-numitului cartier si “zgomotul” ce fosneste zilnic, iritant, din difuzorul televizorului – “drumul taberelor” – incepe sa ma scoata din sarite la fiecare repetare. E ca picatura chinezeasca.

Dar cine incearca sa ma convinga ca nu mai sunt unde credeam ca sunt pana mai ieri? O simpla cautare pe Google mi-a ridicat ceata de nedumerire – Immochan și Heraldist&Wondermarks, care au o fantezie pe seama nervilor mei.

V-am dat mai sus link-ul, ca sa stiti despre ce vorbesc. Pai bine mai neghiobilor, pe cartierul asta va gasiti voi sa faceti experimente de ATL, BTL digital si PR? Nu va mai ajung multinationalele si v-ati gandit sa lucrati “pro bono” pe nervii mei?! Istoria nu v-a invatat nimic? De 28 de ani se chinuie diversi idioti din astia cu idei crete sa schimbe numele parcului si al pietei, ba in Sergiu Celibidache, ba in Drumul Taberei si lumea tot Moghioros le zice. De ce? Pentru ca au fost, sunt si vor ramane cele mai importante repere ale cartierului, bine intiparite in identitatea fiecarui locuitor si transmise asa din generatie in generatie.

Acelasi rol de reper il adopta treptat si hipermarketul Auchan. Lumea se duce la cumparaturi la Auchan, isi da intalnire la Auchan, serveste o cafea sau un fast food la Auchan si asa ii va ramane numele cata vreme va sta sigla aia mare si rosie pe cladire. Si daca va fi vreo confuzie, ca mai este unul si in AFI, o sa primiti si localizarea precisa: Auchan-ul din Drumul Taberei sau de la Tricodava (chiar daca tinerii nici nu stiu ce-i aia Tricodava).

Din comunicarea cu pretentii de Big Apple a voastra, am inteles ce vreti sa faceti, sa-i creati o noua identitate acestui hipermarket, bazata pe altceva decat shopping-ul. Insa v-ati ales gresit subiectul (probabil dintr-un briefing cu vreun Dorel). V-ati fixat pe ceva sacru, identitar, care deranjeaza. V-ati apucat sa ciopliti granitul cu furculita.

De fapt ce ati reusit intr-un an, inafara de a ne enerva si a ne zgaria urechile cu numele cartierului stalcit de cateva ori pe zi la televizor?! Nimic! De superspatiile voastre gandite in furtuni de IQ s-a ales praful. Fast-food-uri si cafenele ca in orice mall, cu nimic diferite, nici ca aspect, nici ca target, nici ca preocupari ale clientilor, si imense spatii goale. Cu bancute dar goale. Rar ocupate de cate-un show pentru copii, ca in orice mall. In rest, va asteapta pe voi sa socializati cu babutele si nepoteii. Dar mai la iarna, cand va fi prea frig sa-si mai relaxeze mónturile in parc. O sa va multumeasca. Mai bine faceati niste ateliere ad-hoc de crosetat si tricotat, si va puteati juca pe ideea de Tricodava.  😀 

Nu stiu care e cauza dar cladirea a intrat cam de mult in tot felul de reamenajari si e un santier non-stop. Calca pe umele metroului indelung asteptat sau a parcului de alaturi, aflat de peste un deceniu intr-o nesfarsita scormoneala, de parca-i un fenomen contagios. Ceva imi spune ca si proiectul vostru i-a prostit pe proprietari sa lungeasca boala. Ca-i facut totul romaneste, de mantuiala, se poate vedea la prima ploaie dar atentie, daca stati pe terasa de afara, sa nu va curentati de la suvoaiele ce curg prin copertina pe langa corpurile de iluminat in functiune (cate mai functioneaza).

Vreti un exemplu de marketing distructiv? E chiar vis-a-vis de Auchan. Fostul Bila, achizitionat de Carrefour dar neasumat cu numele, ci doar cu sigla, si aia de alta culoare. Rezultatul e total falimentar, spre bucuria vecinilor de la Mc Donnald, care au mai mult spatiu in parcare.

Acum, ca-i vara, va fac o recomandare, luati-va frigider, ca vi-l umplem noi la fiecare teleshopping. E si asta o aplicatie a celebrului de-acum #REZIST.

Ar putea să-ți mai placă

Lasa un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More