Reboot sau rebut?

by florentin
11.2K views

conectOmul a creat calculatorul dupa singurul model pe care-l avea la dispozitie – creierul. Un singur lucru nu i-a atribuit, constiinta, pastrand-o pentru sine, ramanandu-i ca atu in fata masinii ce-l putea depasi in viteza de reactie si capacitare de informatie. Modelul logic dupa care lucreaza computerul (software), precum si structura arhitecturala fizica (hardware), sunt si ele, in conformitatea cu modelul uman, imperfecte, supuse erorilor. De aceea pe de-o parte se face apel la istorie (backup) iar pe de alta parte se propun doctrine noi, mai bine adaptate prezentului, mai pregatite pentru provocarile viitorului (sisteme de operare), se globalizeaza afacerile (internetul) dar dispar si granitele relatiilor interumane (social network). Cu cat mai complicate devin structurile, cu atat mai probabila este aparitia disfunctiilor si cu atat mai pregnant se simte nevoia interventiei in forta. Si pentru situatiile cand totul scapa de sub control si sistemele o iau razna, omul a inventat o solutie radicala, cu riscul de a pierde o mica parte din eforturile muncii cotidiene – REBOOT. Dupa asta urmeaza ca toate lucrurile sa revina la normal sau in caz contrar, cand totul e compromis, se reia procesul de refacere a sistemului, caz in care dispare toata structura veche iar inceputul se face pe baze sanatoase.

Aceasta optiune functioneaza si in cazul algoritmului social, transpusa in alegeri sau in cazul in care totul e compromis, in revolta populara sociala, mergand pana la revolutie.
Un singur lucru ne diferentiaza major de creatia cibernetica si face ca demersul social sa nu fie atat de eficient, tocmai constiinta. Daca in cazul computerului, dupa refacerea sistemului, constiinta, transpusa in gandire logica ne dicteaza sa folosim cele mai noi programe si sa le evitam pe cele cu erori care au dus la disfunctii, in cazul refacerii sistemelor sociale, constiinta pare a functiona fara algoritmi logici, doar pe principii emotionale, motiv pentru care suntem mereu predispusi sa repetam greselile.
Este oare constiinta, elementul care diferentiaza omul de animal, tocmai cea care nu i-a permis niciodata in istorie sa functioneze corect? Devine clar ca numai constiinta umana este cea care are nevoie de un reboot, altfel dupa cum evolueaza, umanitatea intreaga tinde sa ajunga un rebut.

Ar putea să-ți mai placă

1 comentariu

hosting January 29, 2012 - 8:34 am

Totusi acel "reboot" se poate activa intr-un mod in care datele se salveaza sau pur si simplu instant, apsand butonul "reset".

Raspuns

Lasa un comentariu

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More